Topmenu

Speeddates Beroepskeuze

Uit het decanaat/Havo bovenbouw      Comenius College                                               Rolf Nijman Donderdagavond 3 november j.l. was de inmiddels traditionele speeddate avond voor 4 en 5 havo in het kader van hun LOB traject. Maar liefst 46 mensen uit het beroepenveld hadden hun medewerking toegezegd. Deze keer niet alleen ouders van onze leerlingen, maar ook leden van de Rotary en de Lions uit Hilversum. Maar ook de oud-leerlingen van de havo ! Ondanks dat de speeddate op een avond was waren er 198 (!)leerlingen gekomen. Prachtig en vooral verstandig. Hoe vaak kan je in een keer zo veel verschillende mensen uit het beroepenveld spreken? Ook nu weer bleek het een mooie manier om je te oriënteren en vooral te laten inspireren!

Na onderstaande diavoorstelling(klik op foto) het verslag van ons lid en deelnemer Henk Kok.


Speed  dates bij het Comeniuslyceum.

Je staat er niet zo vaak bij stil, maar zo’n Rotary club barst van het talent. Niet zo gek natuurlijk want de leden worden uitgekozen omdat ze vooraanstaand in hun beroep zijn. Tijdens de normale wekelijkse bijeenkomsten word je echter gewoon geconfronteerd met je vrienden en vriendinnen.  Toch was er een heldere geest die het idee had opgevat om deze talenten eens af te tappen door speed dates te organiseren met leerlingen van  4 en 5 HAVO op het Comeniuslyceum. Aanvankelijk had ik het aan mij voorbij laten gaan. Mijn classificatie is Kamer van Koophandel. Niet alleen ben ik al een groot aantal jaren niet meer werkzaam, maar vooral meen ik dat het huidige instituut dat onder deze naam functioneert die naam niet verdient. Ik kwam tot andere gedachten toen ik weer eens een treffen had met de studenten  SBRM van de HKU te Utrecht. Onder auspiciën van de Stichting Jongondernemen moeten zijn in de looptijd van één studiejaar een heus bedrijf oprichten.  Ik mag daarbij bedrijfsbegeleider zijn.

Dat bracht me ertoe om me toch te elfder ure op te geven voor de speed dates. In de aula van het te midden van veel druipend groen gelegen  Comeniuslyceum trof ik op 3 november veel volk aan. Docenten, 45 lieden die meenden de jeugd iets nuttigs te kunnen bijbrengen en een veelvoud daarvan aan leerlingen die waarschijnlijk ook maar waren aangewezen als vrijwilliger om deze avond bij te wonen. Uit mijn ooghoeken zag ik clubgenoten druk in gesprek. De HRM deskundige (personeelszaken), de advocaat in toga ( is dat een priester?), de jurist. De architect en de makelaar etc. Ik was onwillekeurig onder de indruk van het intellect dat we in de strijd konden werpen.  De leerlingen waren voorbeeldig. Echt het spes patria. Mijn onderwerp was het starten van een eigen bedrijf. Bij een speed date kun je niet gaan doceren. Dus ik begon met vragen te stellen. Tijdens de acht sessies realiseerde ik me wat een dot aan ervaring en kennis je in de loop van een lang leven hebt vergaard en wat deze leerlingen nog allemaal moeten opsteken.  Circa de helft vertelde desgevraagd dat ze wel eens speelden met de gedachte een eigen bedrijf te beginnen. Een aantal had ouders  die zelf een onderneming hadden. Geen van hen zat erop te wachten om hun kind zo maar in de zaak op te nemen. Ik adviseerde ze ook om eerst maar ergens anders te gaan kijken. Onwillekeurig moest ik terugdenken aan het moment dat ik van de lagere school  kwam en een richting moest kiezen. Ik vertelde mijn vader dat ik, net zoals hij was, ook wel diamantslijper wilde worden.  Dat vind ik goed, maar ik breek eerst je armen en je benen. Mijn vader had de cursus vaag praten niet gevolgd. Ik ben nog aardig terecht gekomen. Dat zal met deze leerlingen ook wel gebeuren. Met dank van de betrokken docenten en wat geschenkjes werden we weer het duister in gestuurd. Voldaan over een  goed bestede avond.

HENK KOK
Huizen, 5/11/2016