Topmenu

Struikelstenen in Hilversum gepoetst

 

Rotary Club Hilversum poetst met scholen ruim 300 Struikelstenen

Afgelopen dagen is Rotary Hilversum actief geweest op 11 basisscholen in Hilversum om gastlessen te geven over de holocaust en ‘Struikelstenen’ die in de buurt van de school liggen. Oorspronkelijk heten ze “Stolpersteine” (‘stolpern’ betekent struikelen), een initiatief van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Kubusvormige betonnen keien van 10×10 cm met een messing bovenplaat, met daarin de tekst gegraveerd. De stenen worden geplaatst in het trottoir voor de huizen waar slachtoffers van de Holocaust hebben gewoond. De meesten hebben geen graf maar op deze manier hebben ze een naam en daardoor blijven zij in herinnering bestaan. Door deze “Struikelstenen” kunnen vragen van kinderen en volgende generaties worden beantwoord en de geschiedenis uitgelegd.

Inmiddels liggen meer dan 100.000 stenen in 20 landen in Europa, waarvan in Hilversum rond de 500 zijn geplaatst.

Met meegebrachte poetsspullen zijn door 450 leerlingen ruim 300 Struikelstenen gepoetst. De basisschool leerlingen zijn uitgenodigd om de stenen weer te laten glimmen om ze onder de aandacht te brengen van voorbijgangers, zodat iedereen de informatie over de slachtoffers zal lezen. Men struikelt ‘met het hoofd en het hart’ en je raakt als het ware ondersteboven. Rotarians hebben bij iedere steen een toelichting gegeven  over de Joodse inwoners die vanuit die huizen zijn weggevoerd en vermoord. “Een mens is pas vergeten als zijn naam is vergeten”.  Dat is de boodschap die de leerlingen deze week hebben gekregen en waarvan Rotary Hilversum hoopt dat ze die zullen onthouden en dat er niet meer aan een Struikelsteen voorbij wordt gelopen.

Met de enthousiaste reacties, de serieuze aandacht en inzet van de leerlingen en leerkrachten verwacht Rotary Hilversum dit project volgend jaar te herhalen. Hopelijk volgen dan nog meer scholen om de struikelstenen te adopteren en jaarlijks te laten glimmen!

Zelfs de burgemeester heeft zijn steentje bijgedragen.

21 april 2023

Hier staat het artikel uit de Gooi en Eemlander van 22 april 2023