Topmenu

Activiteiten 2020-2021

Tekenen met Claudia

Wat was het heerlijk om elkaar in deze bizarre tijden weer eens live te kunnen ontmoeten. Frank had zijn kantoor ter beschikking gesteld en liet daar een prima maaltijd bezorgen voor onze 13 clubleden van zijn favoriete Chinese Muur aan de Groest. Natuurlijk coronaproof aan verschillende tafels veilig op 1,5m afstand van elkaar en met mondkapjes op zodra wij ons verplaatsten. Het begint bijna ‘normaal’ te voelen inmiddels….

Vervolgens nam Claudia ons mee in het proces van ‘creatie’ en daagde ons uit om in navolging van kunstenaar Klaas Gubbels een koffiepot op papier te krijgen, waarbij we werden geïnspireerd door een paar voorbeelden geprint op papier. Claudia stimuleerde ons om vooral een persoonlijke invulling te geven en onze creativiteit de vrije loop te laten want… ‘creativiteit zit in je hoofd’. En aldus geschiedde. Papier, potlood, gum en schaar lagen klaar en we konden aan de slag. Het was doodstil en iedereen was volgens Claudia 25 minuten bloedserieus bezig met de opdracht en we waren allen heel tevreden over ons creatieve proces en het resultaat dat dat opleverde!

Het was een geslaagd weerzien en mooie invulling van een alternatieve clubavond, met dank aan Kim en Frank voor het initiatief en de organisatie!

26 oktober 2020
Esther Booms

 

Wijnproeverij online

De digitale wijnproeverij was een logistieke operatie van formaat, waarin een strakke planning er voor moest zorgen dat we donderdagavond om half negen achter het scherm gezeten de proefflesjes mochten openen. Woensdag heeft de commissie de 300 100ml flesjes gevuld vanuit 60 volle wijnflessen. De wijnkelderlucht zal nog lang de keuken van Rens  doen “geuren”. Was nog kantje boord toen de vrachtwagen met de flesjes van de leverancier in Naarden gestrand bleek met een niet functionerende klep. Max, gewend met lastige logistieke opgaven heeft een half uur voor de start van de vulling de aanvoer zeker gesteld door ze uit de vrachtwagen te halen.
Nadat de commissie op donderdag als ervaren postpakketbezorgers de digital hometasters langs een uitgekiende route van hun proefsetjes hadden voorzien, gelukkig met zelfs het gebruikelijke gemopper op te late, maar wel Just in Time aanlevering 😉,  keken we om half negen op ons pc-scherm aan tegen 20 blokjes met huiselijke taferelen waarin 15 miniflessen een hoofdrol speelden. Op het moment suprême waarop we verwachten dat Gerard Wouterson zou starten bleken we hem wel te kunnen horen maar kwam er geen beeld door. Na diverse goede raad van alle ict-deskundigen, was het alleen Jaap van Dam die de echte oplossing aandroeg: als een speer met de Ipad op de fiets naar Mijn Hemel. Net toen we het voorstelrondje met 4 gasten erbij afgerond hadden kwam Gerard in beeld. Vanaf dat moment was het proeven geblazen. Gerard leidde ons langs wijngaarden, houten vaten, stalen tanks, het voordeel van de schroefdop en het met een zwaard ontkurken van een bejaarde fles. Geïnteresseerde meeproevende toehoorders met deskundige reacties zorgden voor een geanimeerde avond. De aanpak bleek veel beter aan te slaan dan de proefcommissie had durven hopen. Gerard hadden we vooraf stevig moeten bewerken om de digitale aanpak te accepteren, maar om 22.30 uur , na 2 uur proeven, was ook hij om. En dat niet alleen als gevolg van  het doorslikken van de proefslokken.

Laten we hopen dat de noodzaak tot deze aanpak voor onze club eenmalig was. Maar volgend jaar vrijwillig weer?

19 november 2020
De Communityservicecommissie

 

Bezoek  aan Grote Kerk Naarden

Vanwege de corona maatregelen is het bezoek aan de Grote Kerk Naarden verdeeld in 3 sessies van 10 personen. Het is niet eenvoudig om zo’n mooi bezoek te regelen in corona tijd. Charlotte en Paul kunnen daar uitgebreid getuigenis van doen.

Wij (2e groep) worden ontvangen door Ellen Snoep (directeur SGKN) die ons namens de Stichting Grote Kerk Naarden welkom heet. In deze mooie kerk kan in de (kerk)zaal waar we staan zelfs gegeten worden, maar dat is zoals bekend nu niet mogelijk. Hopelijk een andere keer wel. Daarna worden we naar de enige muurschildering met Sint Christoffel geleid, voordat we met de beklimming van de trappen beginnen.

Bovenaan de trappen, op ongeveen 25 meter hoogte worden we ontvangen door Jan van Tuin. Hij zal ons wat vertellen over de prachtige schilderingen van het houten tonggewelf. Het zijn in totaal 22 Bijbelse schilderingen plus 5 beschilderde segmenten in de ronding aan het einde. Een houten gewelf werd vaak gekozen omdat het bouwen daarvan goedkoper was. Alle schilderingen dienen ter ondersteuning van de Bijbelse boodschap. De schilderijen gaan vaak over problemen die mensen hadden, over lijden en over bezorgdheid wat gebeurt er met de ziel na overlijden. Onverwachts sterven betekende de hel! Er werd heel veel gebeden in die tijd. Opmerkelijk is dat verbonden thema’s op schilderingen van het Oude Testament direct tegenover hetzelfde thema op schilderingen van het nieuwe Testament liggen.

Alle schilderingen zijn gesponserd. De giften kwamen van gilden, rijke families en stadsbestuurders. Aangezien de schilderingen waren aangetast is er in de zestiger jaren van de vorige eeuw een restauratie gestart waarbij alle planken zijn schoongemaakt, verdwenen stukjes zijn bijgewerkt, veelal met streepjes. De schilderingen zijn vermoedelijk gemaakt door schilders van een “kerkfabriek”, werkzaam in Amsterdam. Op de schilderingen zijn vaak verwijzingen te zien naar de schenkers. Afbeeldingen van houtsnedes van Albrecht Durer zijn vaak gecopieerd voor de schilderingen. Inmiddels zijn de schilderingen zo’n 500 jaar oud, volledig bewaard gebleven en de schilderingen beslaan het hele tonggewelf en dat is uniek in Nederland.

Paul geeft nog een korte toelichting op de Middeleeuwse constructie. Hij laat zien dat de verbindingen in het hout mooi zijn weggewerkt. Bij de restauratie van de schilderingen is gebleken dat er weinig vuil en (resten van) dieren achter de houten planken zijn aangetroffen. De ventilatie zit in de buitenkant van de dakcontructie.

Het is werkelijk een prachtig beschilderd tonggewelf. De vergelijking met de Sixtijnse kapel is begrijpelijk gezien het gegeven dat het hele gewelf beschilderd is. Ik denk dat iedereen genoten heeft van dit bezoek, schilderingen zien op 25 meter hoogte op het eikenhouten tonggewelf. Mocht iemand niet in staat zijn geweest te komen of het nog een keer terug wil zien dan kan dat nog. “Kom je kijken? Hemelbestormers Grote Kerk Naarden” is nog te zien tot en met zondag 10 januari 2021. Kijk voor nadere informatie en tickets op  www.grotekerknaarden.nl, mondkapje verplicht uiteraard.

30 oktober 2020
Tom Bijl

 

Installatie Barry Koperberg in Puur Smaeck

Na een introductie van Jaap van Dam als ‘voordrager’ van Barry over zijn noemenswaardige energie en maatschappelijke inzet bij Wings for Aid, volgt Charlotte. De voorzitter heet Barry welkom als officieel nieuw lid van onze club onder het aanbrengen van de dasspeld in het overhemd. Vervolgens licht Barry o.a. zijn overstap toe van RC Wijdemeeren naar Hilversum, zijn classificatie wordt Organisatieadvies. Aansluitend volgt de rollcall door alle leden.

1 oktober 2020