Topmenu

Activiteiten 2019-2020

De Gooise Toer

Waarschijnlijk als nawee van zijn voorzittersjaar bleek Jaap trekker te moeten zijn van de Gooise Toer, een fietstocht voor het vergeten kind. Na overleg met het parlement gaven Els en ik ons op om hand- en spandiensten te verlenen. We wisten zelfs onze jongste dochter Annette te bewegen daadwerkelijk aan de tocht deel te nemen. Ik had geen idee waaraan ik mijn nazaat zou onderwerpen. Gelukkig vindt ze me nog steeds aardig. Zondag 29 september zal de boeken ingaan als een der natste dagen van het jaar. Els en ik werden om half acht verwacht bij de Groene Afslag om het beheer van de fietsenstalling op ons te nemen. De laatste keer dat ik in dat pand was geweest was om twee heteluchtovens af te leveren bij de asielzoekers. Van de hele ploeg die daarbij betrokken was zijn alleen André en ik nog bij de club. Al vrij vlot meldden zich de eerste coureurs. Omils worden ze geloof ik genoemd. Old men in Lycra. Afgetrainde lijven op carbonfietsen. Jaap zelf stond bij de ingang van het terrein en had geen moeite om de bezoekers van het Talpafeest te onderscheiden van onze doelgroep. Het deed bij mij herinneringen opwellen aan een sci-fi boek dat ik lang geleden las over de evolutie van de mens waarbij naast elkaar te zware gedrongen mensen zich ontwikkelden naast slanke leptosomen met grotere hoofden.  Onze fietsers leken precies op het in dat boek geschetste beeld. Als ze hun helm afzetten werden het hoofd  tot normale proporties gereduceerd. Als liefhebber van mooie fietsen heb ik staan likkebaarden. Toch stal een 27 jaar oude Presto mijn hart. Nog gewoon met Reynolds stalen buizen en lugs in mekaar gelast en afgemonteerd met een prachtige Campagnolo-groep. En handgemaakt op de Haarlemmerstraat in Amsterdam. Wij spraken de fietsers bemoedigend toe. Van teruggekomen fietsers hoorden we dat lokale etters de routepijlen verwijderd hadden. Ook waren er niet voldoende routebeschrijvingen. Mijn dochter had de route in haar navigatieapparaat geplaatst en had de rit dus kunnen volbrengen. Toen André ons om kwart over twaalf kwam aflossen mochten we thuis weer opwarmen. ’s Avonds kwamen we weer in de Groene Afslag bijeen. Ca vijftig personen van dertien clubs. Tien waren aan onze club gelieerd. Geen slechte score, maar de betrokkenheid kan wat groter. Met de gebruikelijke cheque voor visueel gehandicapten werd € 10.000,- overhandigd aan de stichting Vergeten Kinderen. Voorwaar een mooi resultaat.

Huizen, 30/09/2019
Henk Kok

Einde zomer 2019

Treffen bij de Goyer.

Dit jaar hebben Els en ik niet geparticipeerd aan de zomerbijeenkomsten. Aan de eerste niet, omdat we toen op vakantie waren en aan de laatste niet uit principe. Dat verdient een verklaring. Tijdens mijn werkzame leven had ik een eenduidige taakopdracht. “Het behartigen van de economische belangen van het bedrijfsleven .” In het Gooi was er echter na de oorlog een omslag gekomen. Men wilde het bedrijfsleven beknotten en zeker niet laten uitdijen. Dit kreeg zijn neerslag in de Gooise Industrieverordening. Dat ressorteerde effect en de breed gesorteerde werkgelegenheid die ik bij mijn komst in 1968  aantrof verschraalde tot wat het nu is. Een bezoek aan de talloze plekken waar vroeger mensen hun brood verdienden en die nu omgetoverd zijn tot woningen trok me niet aan. Hier kan ik een boek over schrijven, hetgeen ik niet zal doen want het onderwerp is de informele door Erik georganiseerde  zomerslotbijeenkomst bij de Goyer ( hij heeft aandelen in die zaak).  Ik kreeg niet het idee dat er veel mensen gegolfd hadden, dus die smoes kunnen we in het vervolg ook achterwege laten. De bijeenkomst werd er niet minder door. Er werd verhaald van vakantie ervaringen. Voor mij ging de prijs naar Evert-Jan, die tijdens een bezoek aan dochter Nicolien en haar gezin in Australië ook de binnenlanden heeft bezocht en daar alleen stuifzand en miljarden vliegen had ontmoet. Een volkomen leeg gebied waar de enige dieren die daar waren uitsluitend als kadaver figureerden.  Ik heb zelden iemand zo enthousiast over een vakantiebestemming horen praten. Kortom, het was een clubje bereisde Roelen die niet in de weg werden gezeten door een voorzitter of protocollen. Zo kon de aandacht dan ook volledig uitgaan naar de maaltijd. Er werd geopend met een tophit uit onze eigen keuken, de Thaise vissoep. Wij maken hem op basis van kippenbouillon. Wie het recept wil hebben, hij melde zich. In dit soort situaties moeten we vaak concluderen dat het restaurant een redelijke prestatie heeft geleverd maar dat ik het zelf beter kan. Hier was de stand gelijk. Evenveel lof verdiende de kalfs  picanha  oftewel het staarstuk van het kalf. Aanschouw je een kalf dan heeft hij een rechte rug en vlak voor de aanhechting van de staart, waar je overigens ook heerlijke dingen mee kunt doen, zie je een lichte welving. Dat is de picanha. Deze was perfect klaargemaakt. De anderen hadden zalm en een enkeling week uit naar mosselen. Van niemand heb ik moppers gehoord.  Het was meer dan gezellig en dat bleef gelukkig zo toen bij het afrekenen Erik de zaak niet correct had besproken met de bediening.  De bedoeling was dat eenieder zijn eigen consumpties  zou betalen. Nu werd de totale rekening gedeeld door achttien; de schraalhanzen subsidieerden de slokoppen. Net als in het echte leven.  Het was een fraaie avond.

Huizen, 30/08/2019
Henk Kok

3e Zomerbijeenkomst 19 augustus 2019

Begeleide fietstocht langs herontwikkelde (woningbouw)projecten in Hilversum.

Onze rondleider was de heer Erik van Schaijk. Hij is werkzaam als Adviseur Stedenbouw bij Team Ruimtelijke Kwaliteit, afdeling Beleid & Ontwikkeling van de gemeente Hilversum. Hij gaf ons een inkijkje op de planologische aspecten die hierbij spelen en gespeeld hebben.

We fietsten langs gerealiseerde en geplande transities van gebouwen naar woningbouw, zoals Villa Industria, de Melkfabriek, Lucent en Gooische Brink, maar ook langs herinrichting van oude en nieuwe woonwijken, zoals Liebergen en Anna’s Hoeve. Onderweg passeerden we een aantal locaties waar in de toekomst ontwikkelingen te verwachten zijn, zoals het stationsgebied.

We waren gestart bij het Raadhuis en na afloop hebben we gegeten bij Restaurant Meddens aan de Kerkbrink. Restaurant Meddens (voorheen gerenommeerde herenkledingzaak) is zelf een voorbeeld van wijziging van de functie van gebouwen en daarmee een waardige afsluiting van dit programma.

Een tiental leden van onze club hebben deze informatieve tocht meegemaakt en lekker gegeten bij Meddens.

Hilversum, 22 augustus 2019
André

Zomerbijeenkomst op Spandersbosch

Gewoonlijk ergens tijdens de clubloze maanden is het onze beurt om op Golfpark Spandersbosch een zomerbijeenkomst te organiseren; dit keer op 25 juli.

Normaliter bestaat deze uit een aantal spelers die een ronde van 9 holes golfen, een paar mensen die een clinic krijgen en leden die gezellig komen kijken en mee-eten op het mooie terras.

Vorig jaar was het ook al zeer warm met een temperatuur van meer dan  30 graden, maar konden we desondanks het sportieve deel afwerken.
Dit jaar bleek al in het begin van de week dat de temperatuur nog veel hoger zou uitpakken, wellicht wel 38 of 39 graden. Na overleg met diverse betrokkenen werd besloten het golfen niet door te laten gaan en de bijeenkomst te beperken tot een borrel en een gezamenlijke maaltijd.
14 van de 16 personen die zich hadden aangemeld verzamelden zich onder het genot van een borrel tegen 19 uur in het clubhuis; 2 leden van Hilversum West, 3 namens Wijdemeren en 9 clubleden van ons.

Daarna werd in de schaduw van de parasols ondanks de zeer hoge temperatuur genoten van een gezellige maaltijd. Het bedienend personeel presenteerde ons een bavette of zalm uit de oven; beide smaakten voortreffelijk.
En na enkele weken zonder clubbijeenkomsten was er uiteraard voldoende gespreksstof.

Het begon al donker te worden toen de laatste aanwezigen weer huiswaarts keerden.

Hilversum, 28 juli 2019
André